July 3, 2022

Designed by Onion, Sala Ayutthaya is an opulent and fashionable boutique lodge that’s positioned in Phra Nakhon Si Ayutthaya, Thailand. This high-end institution has 26 rooms and impresses with an elongated brick facade that has a single iron door as an entryway. As soon as inside, visitors are greeted by a reception space with picket ceilings and by a double quantity artwork gallery.


The lodge flaunts beautiful views of the Putthai Sawan Temple and Chao Phraya River, however these views can solely be admired by visitors which are transferring previous the Sala Restaurant as they head to a riverfront deck. The inside design, the finishes and decorations have been carried out with utmost consideration to element by Onion’s specialists. Consequently, the lodge boasts distinctive bell-shaped granite lamps within the restaurant in addition to a stupendous picture of a leaping tiger above the headrests within the bedrooms. Furthermore, the toilet counters and the beds characteristic sections of a particular Thai adornment named “luk-mahuad”.


The beauty of Sala Ayutthaya is that every one in all its rooms is exclusive. Three rooms profit from entry to a white marble step swimming pool, whereas a particular room options its personal terrace and a hid daybed for kids.

From the architect:

Sala Ayutthaya is the twenty-six-room boutique lodge, proper throughout a most picturesque web site of the previous capital of Thailand alongside the Chao Phraya River. Phutthai Sawan Temple was inbuilt 1353 AD by the primary monarch of Ayutthaya Kingdom. It turns into the view of the restaurant and the riverfront suites at Sala. The principle entry of Sala is subsequent to a Sala Tree on U-thong Highway. It’s a single iron door on an extended brick facade, main us to the low picket ceiling reception and the double quantity artwork gallery. Inside this house, the dominant characteristic is an vintage picket door that Onion designs the framing for. It’s positioned between the clear mirrors, opening to the outside courtyard, narrowed by the paralleled brick partitions of multi-curved geometries. They body the picture of the sky. What is exclusive about this principal circulation is the continuously altering shadows. The curved shadows from the 2 sides usually meet on the ground at about eleven o’ clock within the morning. They remodel the ambiance of the house at totally different instances of the day.

The panoramic view of Chao Phraya River and Putthai Sawan Temple can’t be seen from the brick partitions courtyard. It might probably solely be skilled after we stroll go Sala Restaurant in direction of the riverfront deck. At this location, we see one other facade of Sala, white partitions of gable homes, the association of step decks and terraces alongside the waterfront. Sala format is a compound of twelve non-public residences, proportionately packed inside the restricted space of L-shape land, leaving the focal factors of the undertaking to be the outside areas. They exhibit the native craftsmanship of brickworks, juxtaposed with the simplicity and neatness of the white partitions and an answer to the issue of annual flooding, impressed by Chand Baori Step Properly in Rajasthan, India.

At Sala Ayutthaya, the step decks are designed to be flooded. They lead us down from the one-storey excessive platform to the identical stage because the river. 4 red-flower timber referred to as jik are planted subsequent to the primary deck with a purpose to signify the situation of the outside bar. Alongside the narrowed river financial institution, Onion crops a row of tropical tree named krading-nangfa (its literal translation is the ‘angel’s bell’ tree). Their bell-shape flowers will ultimately blossom. Their branches will droop themselves down in direction of the river and kind an extended tunnel of aromatic tree. Sala Ayutthaya shall be extra full with age.

The sample of steps may also be defined as an architectural ingredient of Ayutthaya structure. The architects have borrowed a lowered dimension of a nook of the Phutthai Sawan Stupa, scaled and redesigned it to border varied objects at Sala. This consists of the inside and the outside partitions, the vertical and the horizontal planes, the furnishings and the pillow circumstances. Such a repetition marks the architects’ concern about what modern Thai is supposed, in each useful and ornamental senses.

Onion locations a lot attentions on the development particulars and inside designs. The bell-shape granite lamps are the primary options at Sala Restaurant. They’re custom-made by an area manufacturing facility. The structural sample of the hangers is predicated on the grid system, however the design seems dynamic due to the exact positions of the weights that change the sample of electrical cables, from a straight to a zig-zag sample. The picture of a tiger leaping forwards, that means energy in Thai’s perception, is engraved upon the top of the picket mattress. The part of a Thai decoration referred to as luk-mahuad is redesigned as components of toilet counters and beds. Sala Ayutthaya initiatives a personality of the architects who’re all in favour of kind and customisation.

The privateness of Sala visitors is secured by the circulation designs. The architects determine to make use of a single load hall a lot lower than a sequence of staircase that immediately lead the purchasers to their very own bedrooms. Every bed room is all the time totally different from the opposite. There are a minimum of three rooms which have the direct entry to the step swimming pool made from white marbles. Essentially the most cozy one is a smaller bed room that has its personal non-public terrace and a hidden daybed for kids. A extra spacious room doesn’t have the river view, however its longitudinal wall is dealing with the longitudinal facet of the swimming pool. On the higher flooring, the room above the gallery has the bird-eye-view of the brick partitions courtyard. The bridge room has the bird-eye-view of the swimming pool and the backyard courtyard. These particular characters of every room make it thrilling for the visitors to revisit Sala.

Architects In Cost: Siriyot Chaiamnuay & Arisara Chaktranon
Inside Designer: Onion, Siriyot Chaiamnuay & Arisara Chaktranon
Space: 3500.0 sqm
12 months: 2014
Pictures: Wison Tungthunya

See also  Great Quinta Villa In Portugal