July 3, 2022

This beautiful 4-star lodge operates in what was beforehand generally known as “Previous Mill” – a cultural monument positioned on the banks of the Sava River in Beograd, Serbia. Accomplished in 2014 by GRAFT Architects, the institution encompasses a mixture of traditional and up to date parts that complement one another.


The unique constructing homes the reception space, a foyer, a restaurant and a bar, whereas the newly constructed extensions comprise the visitor rooms, the suites, the service areas, the health space and a spa. As soon as arrived, visitors are greeted by a barely raised plaza that boasts wrought iron columns and previous granite stones that was once part of the Previous Mill. Lodging embrace 236 visitor rooms and 14 suites that flaunt balconies on the higher flooring.


Those that journey to Belgrade for enterprise will probably be thrilled to search out out that this excellent lodge encompasses a trendy convention middle with 4 assembly rooms, a enterprise lounge and a banquet corridor.

From the architect:

Within the white metropolis of Previous Beograd, close to the banks of the Sava River, GRAFT remodeled the historic constructing of the “Previous Mill” right into a 4 Star lodge.

The formidable inside idea embraces and enhances the present historic constructions with new supplies, colours and shapes, activating the unique qualities of the cultural monument and therefore creating a novel visible expertise.

The principle entrance of the lodge, with a foyer and a reception space, the bar and the restaurant, are positioned within the present constructing complicated. The newly constructed high-rises accommodate the visitor rooms and suites, in addition to the spa, health and repair areas.

The visitor arrives on a barely raised new plaza, which options previous granite stones and wrought iron columns rescued from the Previous Mill. A water function breaks down the site visitors noise. The foyer receives the lodge visitors with an industrial, open and genuine environment. Reclaimed supplies, like bricks from the historic constructing, have been cleaned, repaired and re-integrated. Additionally the backdrop of the reception counter was made out of previous machines. Though being transferred into a contemporary architectural language, pure supplies, resembling oak and copper, check with the historical past of the location. Structurally essential concrete incision have been saved tough, to be able to praise the general industrial look. These heterogenic supplies and capabilities are than contrasted by an enormous white construction, fusing them right into a spatial continuum. Appearing like a white canvas it shows their completely different ages and qualities, giving them new life.

This public and tough angle of the Previous Mill complicated progressively shifts right into a extra non-public and delicate setting within the visitor rooms. The supplies metallic and stone are changed by wooden and textile producing a comfy and comforting high quality. The concrete construction stays unclad as memory to the commercial heritage and layered with a wall portray as an mental place for narration, interpretation and spatial extension. The inside of the rooms additionally function huge low home windows, custom-made seating areas and an open and vibrant rest room.

There are 236 visitor rooms and 14 suites with balconies on the highest flooring. The Previous mill constructing additionally encompasses a convention middle with 4 assembly rooms, an incredible banquet corridor and an unique enterprise lounge on the highest of this landmark constructing.

The general idea of re-contextualization fuses the native heritage and the up to date inside design right into a singular complete: via grafting between previous and new, the spirit of the Previous Mill lives on in trendy apparel and turns into a brand new native landmark.

 

See also  Great Quinta Villa In Portugal

Architects: GRAFT Architects

Location: Bulevar vojvode Mišića, Beograd, Serbia

Managing Administrators: Lars Krueckeberg, Wolfram Putz, Thomas Willemeit

Venture Supervisor: Konstantin Buhr

Venture Crew: Andrea Göldel, Sascha Krückeberg, Sebastian Gernhardt, Stephen Molloy, Denis Leo Hegic, Sonja Wedemeyer, Alice Mayer, Antonio Luque, Tade Godbersen

Venture Yr: 2014

Images: Tobias Hein

Lighting Design: Studio Dinnebier, Berlin/Germany

Guestroom Wall Graphics: Strauss & Hillegaart Design, Cottbus/Germany

Environmental Graphics: Michelle St. Jean Graphic Design

Panorama Design: Finvest d.o.o., Belgrade/Serbia

Operator: Radisson Blu

Proprietor: Soravia Group