June 30, 2022

Constructed at a spectacular location between El Portixol and Cala Blanca, the Sardinera Home was designed by Ramón Esteve and boasts an east-west orientation that ensures that it advantages from the native breezes as a lot as attainable. Its western facade boasts an adjustable blade that may be steered accordingly with a view to guarantee safety from the solar throughout the summer time or to seize its rays throughout the winter. The east facade receives safety courtesy of overhangs.


Excessive thermal insulation was achieved by enveloping the home with 3.9 inches of high-density extruded polystyrene. Water for irrigation is gathered inside an underground tank, which is situated instantly below the out of doors swimming pool and flaunts a capability of 26,417 gallons. The residence’s dwelling automation system permits the proprietor to regulate just about every part, together with the lighting techniques, irrigation and air-con with a view to ensure that power consumption ranges are stored as little as attainable. Sardinera Home options 13,831 sq. toes of dwelling house, which is greater than sufficient for any regular-sized household.

From the architect:

Positioned in a setting of nice magnificence and beneficial panorama, in entrance of the Mediterranean Sea, between El Portixol and Cala Blanca, the Sardinera Home lays on the highest of a hillside, lined by a headland getting into the ocean on a bay of turquoise waters.

The home is oriented east-west to make sure the exploitation of the pure currents of air and daylight. The east façade is protected by overhangs, whereas the west façade has an enclosure shaped by a blade motorized steerable and adjustable, which shield in the summertime of daylight permitting for the passage of the breezes, in winter it’s open by capturing the solar.

Within the massive glass surfaces has been supplied a double coating with thermal and acoustic insulation with photo voltaic management. As well as, the housing presents a wraparound of ten centimeters of extruded polystyrene, excessive density, which ensures a excessive thermal insulation.

Beneath the out of doors swimming pool has been ready an underground tank of 100,000 liters, the place the rainwater is channeled subsequently for the usage of irrigation. The groundcover vegetation of the backyard is watered by exudation.
The species used within the landscaping are native to offering a excessive stage of integration within the setting and rational conduct of the species, with a constant and managed consumption of water sources.

The whole Home is run via a system of dwelling automation administration, from the air-con, lighting, irrigation, in such a manner that the power consumption of the housing is managed optimally.

Two Sides-One Home

The longitudinal façades of the home are reverse. The doorway façade, hermetical and opaque, is protected by an computerized system of adjustable shutters manufactured from whitened Accoya wooden. It protects the façade from the solar exposition and, on the similar time, limits the viewing from the road.

Quite the opposite, the East façade is far more permeable and clear. The concrete vertical surfaces are sealed with massive glass panes, protected by cantilevers and twisting curtains that convey an ethereal Mediterranean ambiance

Tectonic Charcater

The home has a powerful tectonic character due to its expressive supplies. The feel of the white concrete poured into the white timber have achieved such a resemblance that they generally appear the identical, because it turns into obvious within the lateral home windows.

Architects: Ramón Esteve
Location: Platja del Portixol, Spain
Space: 1285.0 sqm
Venture Yr: 2014
Images: Mariela Apollonio
Collaborating Architects: Anna Bosca, Estefanía Pérez, Víctor Ruiz, María Martí
Collaborators: Tudi Soriano, Natalia Fonseca
Technical Architect: Emilio Pérez
Constructor: Construcciones Francés
Venture Supervisor: Gonzalo Llin
Manufacturing and audiovisual: Alfonso Calza

See also  Designing and Constructing a Resort That Caters to All Travellers